انواع مزاج از نگاه ابو علی سینا

انواع مزاج از نگاه ابو علی سینا

شناسایی طبع و مزاج انسان نه تنها در طب سنتی ایران بلکه در تمامی طب های سنتی جهان نظیر طب سنتی چینی، رومی، یونانی وهندی نیز دیده می‌شود

مصرف مواد غذایی مناسب و متناسب با طبع و مزاج به انسان کمک میکند تا در زندگی کمتر با اختلال ها، تنشهای جسمانی و بیماریهای روحی رو به رو شویم و در مقایسه با دیگر افراد از سلامت بهتری بهره مند شویم.

این مقاله به شما کمک میکند تا بتوانید طبع و مزاج خودتان رو بهتر بشناسید.  ( البته همیشه توصیه میشود که برای شناخت بهتر طبع و مزاج بهتر است با متخصص طب سنتی در این زمینه مشورت کنید )


با این 8 راهکار میتوانید مزاجتان را شناسایی کنید


برای شناسایی بهتر طبع و مزاج هر فرد لازم است ویژگیها و خصوصیات جسمانی فرد مورد بررسی قرار بگیرد. این روش یکی از ساده ترین راهکارها برای شناسایی طبع و مزاج هر فرد است که اگر چه راهکار بسیار ساده ای به نظر میرسد، با این حال هوشیاری و دقت بسیار زیادی برای شناسایی مزاج و کیفیت آن لازم است بطوری که در بسیاری از موارد پیچیدگی هایی برای شناسایی طبع اتفاق می افتد که شاید شناسایی مزاج برای یک فرد عادی به راحتی و آسان نباشد.

برای شناسایی مزاج بررسی میزان گوشت و چربی بدن، بررسی ویژگی های محل لمس شده در بدن از نظر نرمی و سفتی، ویژگی های مو، رنگ پوست، خصوصیات و شکل اعضا، کیفیت و خصوصیات فضولات بدن، چگونگی خواب و بیداری و فعل و انفعالات حرکتی همگی از جمله موارد و نکاتی است که برای شناسایی مزاج و طبع جبلی افراد مورد استفاده قرار میگیرد، اگر چه تک تک اعضای بدن علاوه بر مزاج جبلی که حاکم بر بدن است، دارای مزاجی جداگانه نیز میباشد و ممکن است در برخی موارد با غلبه بر یکی از اخلاط بدن در یکی از اندام ها مواجه شوند و این امر مشکلاتی در عملکرد آنها پدید آورده است.


1- سردی و گرمی بدن را بررسی کنید

در ابتدا باید سردی و گرمی بدن را مورد بررسی قرار بدید. با استفاده از این روش میتوانید اولین قدم را برای شناسایی گرمی یا سردی مزاج تان بردارید. فقط کافی است که بخشی از بدن مانند ساعد فرد را لمس کنید و توجه داشته باشید که با لمس آن قسمت چه احساسی را تجربه میکنید.

در صورتی که با لمس ساعد یا بازویش احساس گرما و حرارت کردید او دارای مزاج گرم میباشد.

اما اگر هنگام لمس بدن فرد احساس سرما کردید نشانه سرد مزاجی آن فرد میباشد.


2- بافت بدنی نرم دارید یا سفت ؟

مرحله دوم برای شناخت بهتر مزاج، بررسی میزان سفتی و نرمی عضلات، بافتهای بدن و پوست افراد است. به دلیل اینکه افراد در مقایسه با یکدیگر دارای بافتهای بدنی متفاوتی هستند که تشخیص و شناسایی دقیق آنها میتواند جزئیات کامل تری برای شناسایی نوع مزاج در اختیار افراد قرار دهد.

زمانی که با لمس کردن بدن افراد گرما احساس کردید و همچنین متوجه شدید که بافت بدنی آنها نرم است و با فشار دادن سر انگشتان بافت به راحتی فرو می رود این افراد علاوه بر گرمی مزاج دارای رطوبت نیز میباشند.  بنا براین این افراد دارای ویژگی مزاج گرم و مرطوب میباشند.

اما زمانی که با لمس کردن بدن افراد احساس گرما کردید، اما خشکی و زبری کمی را نیز در سر انگشتانتان احساس کردید، این افراد علاوه بر گرمی مزاج، خشکی مزاج نیز دارند.

حال ممکن است احساس جدیدی را تجربه کنید. زمانی که با لمس بدن فرد احساس سردی کردید اما این سردی با بخش نرمی پوست و گوشت آلود بدن نیز همراه بود این افراد دارای یکی از علائم مزاج سرد و مرطوب هستند که در میان معالجین طب سنتی با عنوان سرد و تر نیز شناخته میشوند.

اما زمانی که شما بدن افراد را لمس کردید و احساس سرما نیز کردید و در عین حال با لمس بافت بدن با سختی و سفتی مواجه شدید و احساس کردید بافت بدن آنها خشک است، آنها دارای ویژگی مزاج سرد و خشک هستند.


 3- پوست شما چه رنگی است ؟

سومین گام برای شناسایی نوع مزاج و طبع افراد بررسی رنگ پوست افراد در کنار 2 مورد بالا یعنی بررسی بافت بدن و سردی و گرمی آن میباشد. معالجان و طبیبان طب سنتی برای شناسایی بهتر نوع مزاج علاوه بر بافت بدن و استخوان بندی به رنگ پوست نیز برای شناسایی نوع مزاج افراد میپردازند. از دیدگاه این درمانگران رنگ پوست می تواند نشانه خوبی برای بررسی هر چه بهتر نوع مزاج و طبع باشد.

زمانی که پوست فرد روشن یا سفید رنگ و مایل به سفید باشد نشانه خوبی برای تشخیص سرد مزاجی افراد می باشد. البته این نشانه کم خونی در افراد نیز است.

افرادی که دارای رنگ پوست قرمز یا مایل به قرمز میباشد افرادی هستند که دارای مزاج گرم میباشند. بیشتر دارای پر خونی نیز هستند.

افرادی که پوست بدنشان زرد یا مایل به زردی است افرادی هستند که علاوه بر گرمی مزاج، دارای خشکی مزاج نیز میباشند. این افراد در زندگیشان با مشکلاتی ناشی از غلبه صفرا در بدن مواجه میشوند.

افرادی که پوستی تیره دارند یا به نوعی رنگ لب آنها بادمجانی رنگ است، نشانه‌های مزاج سرد و خشک در آنها وجود دارد. این افراد با غلبه سودا نیز در بدن مواجه هستند.

مردان و زنانی که پوست آنها روشن بوده و مایل به گچی است، در گروه مزاج‌های سرد و مرطوب یا سرد و تر قرار دارند. یکی از نشانه های بارز وجود این افراد غلبه بلغم که در زندگی روزمره این افراد تاثیر زیادی دارد.


4- عضلانی هستید یا استخوانی ؟

یکی دیگر از مواردی که برای بررسی و شناسایی مزاج و طبع به درمانگران طب سنتی کمک میکند، بررسی ظاهر و شکل اندام، عضلات و میزان عضلانی بودن بدن افراد است.


افرادی که دارای بالا تنه بزرگ و پهنی هستند، دارای مزاج گرم میباشند.

افراد که دارای اندام بزرگ و عروق برجسته و نبض قوی هستند نیز اصطلاحا دارای گرمی مزاج هستند.

افرادی که عضلات ضخیم و بزگ و تاندون‌های ظریف‌تر داشته باشند این نشانه نیز برای گرمی مزاج است.

برعکس چند مورد بالا اگر فرد دارای اندام‌های کوچک و بالاتنه کوچک باشد این امر نشانه سردی مزاج است.

داشتن نبض ضعیف و عضلات ظریف نیز از مواردیست که افراد آن دسته دارای سردی مزاجی هستند.

طب سنتی افرادی را که دارای چهره لاغر و نحیفی هستند، خشک مزاج میدانند.

افرادی که مفاصل قابل برجسته دارند و غضروف حنجره و بینی آنها نیز برجسته و واضح است، در دسته افرادی که خشک مزاج هستند قرار میگیرند.


5- چند ساعت در شبانه روز میخوابید ؟

یکی دیگر از روش های شناسایی و شناخت مزاج و طبع در افراد بررسی ساعات، کیفیت و چگونگی خواب افراد میباشد. طبیبان طب سنتی با بررسی کیفیت و میزان خواب و بررسی دیگر ویژگی های افراد می توانند مزاج فرد را تشخیص دهند. از دیدگاه این گروه افرادی که در طول شبانه روز به اندازه کافی می خوابند و افرادی که در خوابیدن افراط و تفریط می کنند طبع و مزاجی متفاوت دارند.

اگرفردی هستید که ساعت خواب شما بیشتر از حد مجاز (یعنی ۸ ساعت) است، دارای مزاج سرد و تر یا سرد و مرطوب هستید.

ولی اگر ساعت خواب شما کمتر از ۸ ساعت است و شما در بیشتر ساعات روز بیدار هستید و کار می کنید یا خود را به کاری سرگرم و مشغول می کنید در گروه افرادی که دچار مزاج گرم و خشک هستند، قرار می گیرید.


6- به موهای خود نگاه کنید.

برای تشخیص بهتر و دقیق تر نوع مزاج، نیاز به بررسی مو، جنس و کیفیت رشد آن دارید. جنس مو و میزان رشد آن در افراد مختلف که مزاج های متفاوتی دارند، فرق می کند.

افرادی که سرعت رشد موهای شان زیاد است و موهای پر پشتی دارند، از جمله افرادی هستند که به گفته درمانگران طب سنتی دارای مزاجی گرم میباشند.

اما افرادی که رشد موی آنها کم است به گونه ای که از این موضوع شکایت دارند، دارای مزاج سرد میباشند. این گروه علاوه بر آنکه موی سر و ابروی شان کم پشت است در دیگر اندام های بدن شان نیز موی زیادی ندارند

اگر رشد مو در مرد یا زن خیلی سریع باشد به طوری که او احساس کند موهایش بیش از حد طبیعی رشد می کند و بلند می شود در صورتی که دیگر علائم را داشته باشد در گروه افرادی قرار می گیرد که مزاج گرم و خشک دارد. در کنار این مورد مجعد بودن و حالت دار بودن موها نیز نشانه گرمی و خشکی مزاج است و نباید از آن غافل بود.

نازکی مو نیز میتواند یکی از دلایلی باشد که نشانه سردی و تری مزاج افراد است. بنابراین باید به این موضوع نیز توجه کنید و بهتر است برای بررسی آن از مشورت یک متخصص طب سنتی کمک بگیرید. " چون ممکن است کم پشتی و نازکی مو نتیجه یک بیماری باشد". علاوه بر این داشتن موی صاف و لخت نیز یکی دیگر از علائم مزاج سرد و مرطوب در مردان و زنان است.

افرادی که موی زخیم دارند نیز در گروه افرادی که مزاج گرم و خشک دارند قرار میگیرند و این یکی از نشانه های گرمی مزاج در مردان و زنان است.

رنگ مو نیز یکی دیگر از نشانه های تشخیص مزاج در مردان و زنان است. افرادی که رنگ موی آنها سیاه است معمولا در گروه افرادی که طبع گرم و خشک دارند قرار می گیرند.

         افرادی که رنگ موی آنها به سفیدی میل می کند و زودتر از بقیه تارهای سفید در سر آنها دیده می شود نیز از جمله افرادی هستند که مزاج سرد و تر دارند.


7- اجابت مزاج

رنگ مدفوع و کیفیت آن یکی دیگر از مواردی است که توسط معالجان طب سنتی برای تشخیص نوع مزاج و طبع مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین بررسی کل فضولات بدن شامل ادرار، مدفوع، عرق، مو، ناخن و خون در تشخیص دقیق نوع مزاج و طبع موثر است.


 8- میزان سازگاری شما با محیط چگونه است ؟

اگر عضوی در برخورد با گرما، سرما، خشکی و رطوبت خیلی سریع آن را بپذیرد این موضوع نشان دهنده غلبه آن مزاج است. به عنوان مثال اگر در معرض گرما قرار بگیرید یا خوراکی با طبع گرم بخورید و زود احساس گرما درشما ایجاد شود، این امر نشان دهنده گرمی مزاج شماست.

گرما

سرما

خشکی

رطوبت


مزاج گرم و مرطوب1مزاج سرد و تر1مزاج گرم و خشک1مزاج سرد و مرطوب1طبع سرد1طبع گرم1سردي مزاج1گرمي مزاج1مزاج1طبع1
ارسال نظر